Nyheter

Studiecirkel höstterminen 2023 inställd

19 september 2023

Under höstterminen 2023 är Studiecirkeln inställd då vi behöver uppdatera upplägg och rekrytera nya samordnare. Vi hoppas du som är intresserad av att gå den återkommer till våren då vi är redo för nya tag!

Om du har frågor gällande studiecirkeln kan du maila oss på mail@kvinnojoureniumea.se så svarar vi så fort vi kan.

Gör vår förening möjlig

19 september 2023

Vår förening är möjlig tack vare ekonomiskt stöd från privatpersoner och organisationer som står bakom vårt arbete. Vi är alltid i behov av ekonomisk stöttning och alla bidrag är uppskattade, stora som små. Vill du vara med och stötta vårt arbete kan du göra det till:
Bankgiro 479-6207
Swish 123 471 83 75

Sommaröppet

27 juni 2023

Under sommaren är vi färre på plats på Kvinnojouren och har därför begränsade telefontider. Vi prioriterar att svara tisdagar - fredagar 8.15 - 10. 00. Det går som vanligt att lämna meddelande så ringer vi upp.
Om du behöver prata med någon när vi inte svarar kan du kontakta Kvinnofridslinjen på 020 50 50 50. De har öppet dygnet runt.

Föreläsningar om kvinnors utsatthet för våld och sexuellt våld

9 maj 2023

Under maj anordnas två tillfällen med fokus på kvinnors utsatthet för våld och sexuellt våld. Föreläsningarna anordnas av Kvinnohusföreningen Umeå, Kvinno- och tjejjouren i Umeå, Umeå kommun, Länsstyrelsen Västerbotten och Region Västerbotten.

Datum: Torsdag 11 maj
Tid: 18.00-19.00
Plats: Kvinnohistoriskt museum, Umeå

Datum: Fredag 12 maj
Tid: 13.00-15.30
Plats: Miklagård, Umeå Folkets hus
Webbsändning: Webbsändning via regionens youtube-kanal, se Stream och chatt

Föreläsningar
Stöd till sexualbrottsutsatta
Gita Rajan och Nils Joneborg, Wonsa

Stiftelsen WONSA arbetar med behandling, forskning och utbildning för att ta fram och sprida insatser som förebygger sexuella övergrepp. Föreläsningen fokuserar på att ge kunskap för att omvandla teoretiska intentioner till praktisk verklighet som kan göra kunskapsbaserad sjukvård för sexualbrottsutsatta tillgänglig över hela Sverige. Gita Rajan är läkare och grundare av Wonsa, hon disputerade på områdena sexuellt våld och vårdtillgång. Hon är idag klinikchef och styrelseledamot i organisationen. Nils Joneborg är överläkare och psykiatriker på WONSAs specialistklinik för sexuellt våldsutsatta.

Kvinnors trygghet - Ett jämställt samhälle fyllt av våld
Jenny Westerstrand och Emelie Huuva Skeppar, ROKS

Jenny är juris doktor i folkrätt, hon disputerade om lagstiftning rörande prostitution och människohandel. Hon har sedan dess arbetat som forskare och lärare om mäns våld mot kvinnor. Jenny var koordinator för den första nationella omfångsstudien om mäns våld mot kvinnor, Slagen dam (2001). Nu har hon lett en uppföljande studie, Kvinnors trygghet, som genomförts av Roks och Örebro universitet (2022). Jenny är ordförande för Roks sedan 2018. Emelie Huuva Skeppar är anställd jourkvinna på Qjouren i Stockholm. Hon sitter i Roks styrelse. Emelie arbetar särskilt mot sexuellt våld och exploatering, så som porr, prostitution och människohandel samt surogatmödraskap.

Anmälan
Anmälan behövs bara till arrangemanget 12 maj.

Arrangemangen är kostnadsfria och vi bjuder på fika på fredagen. Kom ihåg att meddela eventuell specialkost eller behov rörande tillgänglighet i lokalerna så att vi kan göra aktiviteterna så bra som möjligt för alla.

Vid frågor eller funderingar kontakta:
Maria Stefansson, Hälsutvecklare Våld i nära relationer
maria.stefansson@regionvasterbotten.se

DEMONSTRERA MED OSS PÅ INTERNATIONELLA KVINNODAGEN!

27 februari 2023

Den 8de mars smäller det! Då får vi äntligen demonstrera tillsammans igen!

Efter demonstrationen samlas vi för musik, tal, pepp och systerskap i Studion på Folkets hus.
Hålltider för kvällen:
17.45 samlas vi på Rådhustorget
18.00 avgår demonstrationståget från torget till peppiga sambatoner av Ume Batucada 🥁 📣
18.45 fortsätter kvällen sedan på Folkets hus (studion) med musik av mäktiga Umeåbandet Mäkt, fler tal och annan underhållning! 🎤 🎸 💖

Det kommer finnas möjlighet att köpa kaffe/te och lättare mat under kvällen 🥤

Internationella kvinnodagen är såklart en politisk dag, men vi vill hålla den fri från partipolitik för att fokusera på frågan. Därför undanbedes partipolitiska symboler och slagord under såväl demonstrationståget som efterhänget. Tack!

Evenemanget är gratis, har ingen åldersgräns och är drogfritt!

I samarbete med ABF.

Mer information kommer löpande!

Länk till evenemanget på Facebook: https://fb.me/e/3khLGJ0b0

Öppettider jul- och nyår

27 december 2022

Under jul- och nyårshelgerna håller vi öppet alla helgfria dagar mellan 08-16, men då vi är färre på plats kan det dröja lite längre än vanligt att få svar.

🌟Våra kvällsgrupper kommer ha ändrade öppettider under julen, nedan kan du se när det går att få kontakt med dem igen:
🌟SKSE är tillbaka 4/1 kl. 17:30-19:00
🌟Juridikjouren är tillbaka 10/1 kl. 18-20:30
🌟Onsdagjouren är tillbaka 4/1 kl. 19:00-21:00
🌟håll utkik på Tjejjouren Umeå, där kommer det uppdateras när de är tillbaka från juluppehållet.

Vi önskar er alla en god jul med förhoppningar om ett feministiskt nytt år! ❤️

Julklappsinsamling 2022!

29 november 2022

Varje år bjuder Kvinnojouren in stödsökande till en julfest då vi äter och pysslar tillsammans. Självklart dyker också tomtemor upp och delar ut julklappar till både stora och små.

För detta ändamål kommer vi att ha en julklappsinsamling på Folkets hus i Umeå den 5-13 december där allmänheten kan lämna in julklappar som tomtemor delar ut.
Folkets hus har öppet 8-17 alla vardagar.

Julklapparna får gärna vara nya och oinslagna och passa kvinnor eller barn. Presentkort är också mycket uppskattade!

Även ekonomiska bidrag behövs,
swisha då till vår Kvinno- och barnfond 123 447 79 49 och märk “tomtemor” så inhandlar tomtemor mat och julklappar för denna slant!

Sommarens öppettider!

16 juni 2021

Dagjouren har fortsatt öppet mellan 08-15 under sommaren och de ideella kvällsgruppernas sommartider finns under respektive sida.

VI CHATTAR OSS IN I INTERNATIONELLA KVINNODAGEN!

3 mars 2021

Eftersom pandemin sätter stopp för traditionsenligt demonstrationståg och efterföljande underhållning i år, bestämde vi oss för att ha ett chattmaraton för att uppmärksamma internationella kvinnodagen den 8e mars!
Vi öppnar vår chatt på roks.se 7e mars kl.12 och avslutar ett dygn senare. Fram till 8e mars kl.12 kan en alltså chatta med en medsyster om stort och smått.

Här hittar du ROKS chatten!

Rokstjejjourer.se

21 december 2020

Nu finns en ny plattform för chatt och stöd på www.rokstjejjourer.se! Tjejjouren i Umeå finns där för dig varje onsdag kl 18-20 men du kan enkelt se vilka andra jourer som är online när just du vill höra av dig. Så roligt, viktigt och bra!

Du kan fortfarande chatta med Kvinnojouren i Umeå onsdagar 08-10 via jourchatten.com

www.rokstjejjourer.se

Öppettider under jul och nyår

30 november 2020

Kvinnojouren har begränsade öppettider under jul och nyår (v.52-2). Se öppettider nedan.
Det går bra att ringa 090-77 97 00 och lämna meddelande om vi inte svarar/har öppet eller maila till mail@kvinnojoureniumea.se. Chatten är öppen onsdagar mellan 08-10, som hittas via vår webbsida (förutom v. 1 pga Trettondagen).

Vi anställda som jobbar dagtid går att nå följande tider:
v. 52
Måndag-onsdag kl 08-16, chatt öppen onsdag kl 08-10.
v. 53
Måndag-onsdag kl 08-16, chatt öppen onsdag kl 08-10.
v.1 2021
Måndag kl 08-16.
Tisdag kl 08-12.
Onsdag stängt (ingen chatt).
Torsdag- fredag kl 08-16.
v.2
Måndag- fredag kl 08-16.

Utökade chattmöjligheter

30 november 2020

Nu kan du även chatta med Juridikjouren på tisdagar kl. 18.00-20.30.

Vårterminens studiecirkel

20 november 2020

Sista anmälningsdag för vårterminens studiecirkel är 20 januari 2021.

Med anledning av Covid-19

13 oktober 2020

Vi finns här och håller öppet även i pandemitider. Dock kommer vi framöver ta emot färre stödsamtal på plats i våra lokaler. Vi kommer i första hand erbjuda stödsamtal genom telefon eller videosamtal men har också utökat våra öppettider på chatten. Som vanligt kan du också nå oss genom e-post på mail@kvinnojoureniumea.se. Chatten hittar du länkad nedan.
Ta hand om dig själv och dina medsystrar!

Chatt

Chatten öppen varje vardag!

3 april 2020

Vi utökar vår digitala tillgänglighet ytterligare från och med nu och tills vidare.
Varje vardag mellan 13.00 - 14.00 finns vi på chatten för den som vill prata.

https://jourchatten.com/chat/kvinnojouren-i-umea

Jourchatten

Kvinnojouren firar fyrtio år!

23 oktober 2019

Pressmeddelande 2019-10-23

Kvinno- och tjejjouren i Umeå fyller fyrtio! Under fyra decennier har kvinnor och tjejer samlats inom jourens verksamhet i Umeå för att ta till vara på kvinnors och flickors rättigheter, säga ifrån mot orättvisor och stödja varandra. Detta vill vi uppmärksamma!

Jouren välkomnar alla att fira fyrtioårsjubileum, lördag den 9/11 på Harriets i Umeå, klockan 11-22. Där erbjuds föreläsningar med grymma kvinnor som Maria Sveland, Sandra Lindström, Eva Magnusson och Jasmina från Talita. Mäktiga Kristin Amparo och Umeås egna Mäkt förgyller sedan med sin musik! Lokalerna är tillgängliga för rullstol och hörslinga finns. Allt är dessutom gratis!

-Självklart arbetar vi mot målet att vår Kvinnojour inte ska behöva finnas. Men i en ojämställd värld tror jag att vi verkligen behövs. För fyrtio år sen handlade det om att skapa trygga rum för kvinnor att tala om det som hänt och det är samma sak idag! Kvinnosolidariteten är det viktigaste för oss. Sverige har kommit långt på ett strategiskt plan - men inte alltid på ett praktiskt. Detta säger Emma, en av sex anställda jourkvinnor.

Hanna, en ideellt engagerad jourkvinna fortsätter:
-Efter #metoo tror jag ännu fler har fått upp ögonen för hur vanligt det är med våld, hot och trakasserier mot tjejer och kvinnor. Genom åren har vi fått mer kunskap om mäns våld mot kvinnor och vi vet att våldet kan ta sig olika uttryck. När vi talar om kvinnor menar vi både cis-, trans och ickebinära med erfarenheter av att könas som kvinna. Och som vi numera visar tydligt i vårt namn finns vi här för yngre tjejer också!

Föreningen hoppas att många kommer förbi Harriets under jubileet, inte minst för det fina programmet som en av de ideella grupperna har ordnat! Andra kanske kommer för att visa sitt stöd, är nyfikna på föreningen eller tidigare varit engagerad. Alla hälsas varmt välkomna!

Info: Kvinno- och tjejjouren i Umeå är en feministisk, separatistisk, partipolitiskt- och religiöst obunden förening som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Jouren arbetar med skydd, stöd, påverkan och prevention.

Kolla gärna in facebookeventet ”Kvinnojouren 40 år”!

FB: Kvinnojouren i Umeå, Tjejjouren Umeå
Instagram: kvinnojourenumea, tjejjourenumea

Kids Club i vår

11 januari 2018

Under våren startar vi grupper för barn och mammor som levt med våld i familjen. Grupperna pågår under tio veckor och gruppen för barn löper parallellt med mammagruppen där mammorna får stöttning i föräldrarollen. I vår riktar vi in oss på barn mellan 7-12 år.
Kontakta oss för mer information!

Telefonen igång igen

17 oktober 2017

Vi har under måndagen haft problem med våra telefoner. Nu är de igång igen. Välkommen att höra av dig!

Nu startar vi Kids club!

20 september 2017

Under hösten startar vi våra första grupper för barn och mammor som levt med våld i familjen. Grupperna pågår under tio veckor och gruppen för barn löper parallellt med mammagruppen där mammorna får stöttning i föräldrarollen. I höst riktar vi in oss på barn i mellanstadieåldern.
Kontakta oss för mer information!

Onsdagsjouren tillbaka från sommaruppehåll

31 augusti 2017

Nu är vår onsdagsjour tillbaka från sommaruppehåll. Det innebär att vi har telefonen bemannad även på kvällstid under onsdagar mellan kl. 18 och 20.

Stängt under Kristihimmelfärd

24 maj 2017

På grund av Kristi himmelfärd har vi stängt torsdag och fredag. Åter måndag 29/5. Om ni behöver någon att prata med under helgdagarna kan ni ringa Kvinnofridslinjen på 020-50 50 50

Instagram!

24 maj 2017

Nu finns vi äntligen på Instagram! Följ oss gärna! Vi heter kvinnojoureniumea. På Facebook heter vi Kvinnojouren i Umeå.

Tack för ett fint 8 mars-arrangemang!

24 mars 2017

Tack alla som deltog på vårt 8 mars-arrangemang!

Kampen fortsätter!

Juridikjouren tillbaka från sommaruppehållet!

6 september 2016

Ikväll, 6 september, är Juridikjouren tillbaka från sommaruppehållet! Välkommen att ringa på 090-779700 mellan 18.00-21.00. Det går även bra att maila på umeajuridikjour@hotmail.com .

Internetstrul

14 april 2016

Vi har tyvärr problem med internet idag och därför kommer det vara svårt att nå oss både via telefon och mail. :(

De av er som kan maila- gör det, så besvarar vi er så fort vi kan efter att internet är fungerande igen.

Ledsen för detta!
Kvinno- och tjejjouren

29 januari 2016

Under vårterminen 2016 kommer juridikjouren ha öppet tisdagar mellan 18.00-20.30.

Vår Jourbok!

20 januari 2016

Vi har under föregående år arbetat med att ta fram en ny bok att använda i våra studiecirklar. I slutet av veckan trycks boken äntligen och vi är väldigt stolta över den! Om du är intresserad av att köpa boken, skicka ett mail till oss på mail@kvinnojoureniumea.se eller kontakta oss via kontaktformuläret.

Vi har skaffat swish!

18 januari 2016

Nu har vi möjlighet att ta emot gåvor/inbetalningar via swish! Om du vill bidra med något, litet som stort, swisha till 123 471 83 75. Märk gärna betalningen om du vill att det ska gå till något speciellt i vår verksamhet.

Öppettider kring jul

22 december 2015

Vi kommer att hålla stängt 23/12-29/12. Vi är åter 30/12 och har sedan stängt 31/12-3/1. Åter 4/1. Juridikjouren har stängt under jul och nyår, åter i slutet av januari. Det går alltid bra att maila på mail@kvinnojoureniumea.se eller prata in ett telefonmeddelande på vårt telefonnummer 090 779700. Vi hör av oss när vi är kontoret. God Jul!

Vi utökar vårt skyddade boende!

4 november 2015

Vi är glada över att kunna berätta att vi nu har utökat vårt skyddade boende med en extern lägenhet. Detta gör att vi kan ta emot fler kvinnor och barn, samt ta emot kvinnor och barn med husdjur och/eller vissa typer av funktionsnedsättningar. Vi vill rikta ett stort tack till Bostaden AB, vårt kommunala bostadsbolag, som gett oss tillgång till lägenheten. Boendet finansieras i dagsläget med hjälp av projektmedel från Länsstyrelsen.

Vi startar studiecirklar i januari 2016

4 november 2015

I januari 2016 kommer vi äntligen dra igång med studiecirklar igen. Vi har arbetat intensivt med en ny bok under sommaren och hösten som kommer att användas under i studiecirklarna. Om du är intresserad av att gå vår studiecirkel och kanske sedan engagera dig i vår förening, anmäl ditt intresse på mail@kvinnojoureniumea.se !

Öppen linje för prostituerade

9 september 2015

Kvinno- och tjejjouren i Umeå tycker att det finns för få instanser dit kvinnor i prostitution kan vända sig för att söka stöd. Detta är något vi vill ändra på, därför kommer vi att starta öppen linje dit kvinnor i prostitution kan ringa för att få prata av sig eller få tips och råd vart en kan vända sig för vidare hjälp. Jourgruppen kommer att starta onsdag den 23 september kl 18-20 för att sedan ha öppet på varje onsdag samma tid.

Åter till ordinarie öppettider

9 september 2015

Nu när sommaren lider mot sitt slut återgår vi till våra ordinarie öppettider vad gäller våra kvällsöppettider.
Det går att nå oss på vårt telefonnummer 090 779700 måndag- och onsdagkvällar för samtalsstöd, samt tisdag- och torsdagkvällar för juridisk rådgivning. Välkommen att höra av dig!

Sommarens öppettider

18 juni 2015

Kvinno- och tjejjouren kommer att ha sin ordinarie dagliga verksamhet öppet som vanligt under hela sommaren. Kvällsgrupperna har stängt från slutet av maj och är åter till hösten. Juridikjouren finns att nå via mailadressen umeajuridikjour@hotmail.com under sommaren, och Tjejjouren håller chatten öppen varannan onsdag (ojämn vecka) mellan 18-20. Andra jourer håller chatten övriga tider, kika gärna in på tjejjouren.se .

Midsommarstängt

18 juni 2015

På midsommarafton fredagen den 19 juni har vi stängt. Åter måndag den 22 juni kl 08.00. Vi önskar er en trevlig midsommarhelg!

Öppettider under kristi himmelfärd

12 maj 2015

Dagverksamheten kommer att hålla stängt från och med onsdag 13/5 och fram över helgen. Öppet igen måndag klockan 08. Juridikjouren kommer att hålla öppet som vanligt under torsdagkvällen (14/5). Det blir sista kvällen innan juridikjouren stänger jourtelefonen inför sommaren.

Beviljade medel från Socialstyrelsen

12 maj 2015

Vi har i dagarna fått veta att vi på Kvinno- och tjejjouren i Umeå blivit beviljade utvecklingsmedel från Socialstyrelsen. Vi kommer bland annat att använda medlen till att utöka stödet för de som bor i vårt skyddade boende.

Öppettider under valborg/första maj

24 april 2015

Torsdag 30/4, fredag 1/5 samt efterföljande helg kommer både dagverksamhet och kvällsgrupper ha stängt. Det går som vanligt bra att maila eller lämna meddelande på vår telefonsvarare, då kommer vi att höra av oss på måndagen den 4/5.

Debattartikel i lokalpressen

24 april 2015

Kvinno- och tjejjouren har tillsammans med Roks ordförande Karin Svensson skrivit en debattartikel som i veckan publicerades i lokaltidningen Västerbottens Kuriren. Läs debattartikeln här http://www.vk.se/1428662/fler-behovs-i-kampen-mot-viktigaste-samhallsproblemet

Öppettider under påskhelgen

31 mars 2015

Kvinno- och tjejjouren kommer att hålla stängt över påsk. Detta innebär att den ordinarie dagverksamheten samt juridikjouren och de andra kvällsgrupperna inte går att nå från torsdag 2/4 12.00 till och med måndag 6/4. Om du önskar kontakt efter påskhelgen går det bra att ringa eller fylla i vårt kontaktforumlär på hemsidan. Lämna namn och telefonnummer så hör vi av oss. Om du befinner dig i en akut situation - ring polisen på 112.

Uppmärksamma internationella kvinnodagen!

27 februari 2015

Kvinno- & Tjejjouren i Umeå tillsammans med Centrum mot våld, Umeå Kommun och Kvinnohusföreningen bjuder på feministiska inlägg söndagen den 8 mars kl 12.00 för att uppmärksamma Internationella Kvinnodagen! Detta gör vi genom att låta forskare och aktivister berätta om sina arbeten under rubriken Flickparadox (mer information i eventet "Flickparadox" på Facebook). Därefter, klockan 14.00, samlas vi på rådhuset för demonstration som arrangeras av tjejjouren. Dagen avslutas på hamnmagasinet där det blir tal, sång, uppträdande, fika och häng. Välkomna!

Välkommen till vår nya hemsida!

17 februari 2015

Vi presenterar i daq stolt vår nya hemsida. Hoppas att du ska hitta den information du letar efter. Läs mer om vår verksamhet under menyerna uppe till höger. Feministiska hälsningar! Kvinno- och tjejjouren i Umeå.

Rebecka Bohlin 29/11 kl 16.30 i Folkets hus, Umeå

26 januari 2015

Rebecka kommer att föreläsa kring temat "Bit inte ihop", rörande arbetslivet men även det privata.

Välkommen att delta!

Inträde gratis.

Läs mer om Rebecka

Vanliga öppettider efter sommarupphållet

26 januari 2015

Helgjouren, tjejjouren och juridikjouren är nu åter aktiva efter sommarens uppehåll! För mer information om öppettider m.m vänligen se respektive grupps flik under "vår jour".